Гендерні аспекти впливу вазоінтестинального пептиду та інтерлейкіну-5 на показники екстракраніальної гемодинаміки в дітей із бронхіальною астмою - Акулова, Олена Юріївна; Akulova, O. Yu. (My University, 2016)
Резюме. Актуальність. Огляд вітчизняної та зарубіжної науково-дослідної літератури свідчить, що на сьогодні системні наукові дослідження щодо взаємозв’язку між рівнем нейропептиду VIP (вазоактивний інтестинальний пептид - vasoactive intestinal peptide) та інтерлейкіну-5 у сироватці крові та станом мозкової гемодинаміки у хворих на бронхіальну астму дітей відсутні. Метою дослідження було встановити можливі впливи нейропептиду VIP та інтерлейкіну-5 на показники екстракраніальної гемодинаміки у хворих на бронхіальну астму дітей, проаналізувати гендерні особливості цих показників. Матеріали та методи. Проведено імунологічне дослідження сироватки крові для визначення рівня нейропептиду VIP та інтерлейкіну-5 у 54 хворих на бронхіальну астму дітей, серед яких були 21 дівчинка та 33 хлопчики віком 10–17 років. Контрольну групу становили 20 здорових дітей, які були ідентичні хворим за гендерним та віковим складом. Діти були обстежені двічі - при неконтрольованому та контрольованому перебігу хвороби. Також усім дітям проведено ультразвукове допплерографічне дослідження магістральних судин голови та шиї. Результати. Аналіз рівнів нейропептиду VIP та інтерлейкіну-5 установив гендерну залежність їх коливань: рівень нейропептиду VIP був статистично нижчим, а інтерлейкіну-5 - вищим у хворих хлопчиків із неконтрольованим перебігом бронхіальної астми порівняно із здоровими хлопчиками. У хворих із контрольованим перебігом бронхіальної астми негативний вплив на показники екстракраніальної гемодинаміки є мінімальним як у дівчаток, так й у хлопчиків. Висновки. Для здійснення дієвого контролю над перебігом захворювання потрібно враховувати зміни показників екстракраніальної гемодинаміки у хворих на бронхіальну астму дітей залежно від їх статі, що дозволить уникнути цереброваскулярних ускладнень у даного контингенту хворих. Abstract. Background. An overview of domestic and foreign research literature shows that today the systematic scientific researches on the relationship between level of vasoactive intestinal peptide (VIP) and interleukin-5 in blood serum and the state of cerebral hemodynamics in children with asthma are lacking. The aim of the study was to establish the possible impact of neuropeptide VIP and interleukin-5 on the extracranial hemodynamics in children with asthma and to perform gender features of these indicators. Materials and methods. There was conducted the immunological study of blood serum neuropeptide VIP and interleukin-5 in 54 children with asthma, among whom there were 21 girls and 33 boys aged 10–17 years old. The control group consisted of 20 healthy children, which was identical to the patients with asthma by the gender and age structure. The children were examined twice: at uncontrolled and controlled course of asthma. There was also carried out an ultrasound dopplerographic study of the main vessels of the head and neck in all groups of children. Results. Analysis of the levels of neuropeptide VIP and interleukin-5 revealed a gender dependence of their oscillations: neuropeptide VIP level was statistically lower and the level of interleukin-5 was higher in boys with uncontrolled course of asthma in comparison with healthy boys. In patients with controlled asthma course a negative impact on the extracranial hemodynamics is minimal both in girls and boys. Conclusions. The effective control of the disease course requires taking into account the extracranial hemodynamics changes in children with asthma depending on their gender, in order to avoid cerebrovascular complications in this group of patients.
Gender aspects of the impact of vasoactive intestinal peptide and interleukin-5 on the extracranial hemodynamics in children with bronchial asthma
Keywords: бронхіальна астма; діти; нейропептид VIP; інтерлейкін-5; екстракраніальна гемодинаміка; bronchial asthma; children; neuropeptide VIP; interleukin-5; extracranial hemodynamics