Використання компактування при виробництві таблеток - Тригубчак, О. В.; Грошовий, Т. А.; Юр’єва, О. О.; Грошовый, Т. А.; Юрьева, О. О.; Tryhubchak, O. V.; Groshovyj, Т. А.; Yuryeva, O. О. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
У виробництві таблеток використовують метод прямого пресування, вологої та сухої грануляції. Сухе гранулювання може використовуватися, якщо матеріали мають достатні когезійні властивості з утворенням гранул. Наукові публікації останніх років переконливо доводять перспективність використання компактування у фармацевтичній промисловості. Мета роботи – узагальнити доступні дані, що стосуються використання компактування у фармацевтичній промисловості. Матеріали та методи. На основі доступних фахових літературних джерел щодо використання компактування під час виробництва таблеток вивчили й проаналізували наукову літературу. Використовували методи оглядового та системного аналізів. Результати. Зібрали та систематизували матеріал щодо характеристики процессу компактування, його переваг та умов застосування, виділено параметри процесу, узагальнено теорії компактування, наведено характеристику обладнання для ущільнення, продемонстровано ключові характеристики матеріалу при використанні у фармацевтичній промисловості. Компактування є технологією сухого гранулювання, при котрій порошок, що містить активні інгредієнти та допоміжні речовини, ущільнюють між двома протилежно обертальними валками шляхом механічного тиску. Порівнюючи з вихідним порошком, гранули після ущільнення характеризуються значно кращою плинністю, вищою щільністю внаслідок зменшення об’єму. Процес ущільнення на валках істотно впливає на розподіл часток за розмірами, сипучістю, однорідністю, пресованістю, ущільненням активних фармацевтичних інгредієнтів і допоміжних речовин, а тому може вплинути на розчинення, час розпадання, стійкість до роздавлювання, стираність та інші параметри таблетки. Основними параметрами компактування є тиск ущільнення та спосіб його застосування, умови, швидкість проведення процесу. Висновки. Застосування компактування забезпечує зменшення або збільшення розміру часток з утворенням гранул, що призводить до поліпшення характеристик плинності порошку, уникнення грануляційної індукованої деградації вологою, поліпшення стабільності продукту, запобігання сегрегації, зменшення насипного об’єму. Це свідчить про перспективність використання технології компактування при виробництві таблеток, які відповідають фармацевтичним вимогам. В производстве таблеток используют метод прямого прессования, влажной и сухой грануляции. Сухое гранулирование может быть использовано, если материалы имеют достаточные когезионные свойства с образованием гранул. Научные публикации последних лет убедительно доказывают перспективность использования компактирования в фармацевтической промышленности. Цель работы – обобщить доступные данные, касающиеся использования компактирования в фармацевтической промышленности. Материалы и методы. На основе доступных литературных источников по использованию компактирования при производстве таблеток изучили и проанализировали научную литературу. Использовали методы обзорного и системного анализа. Результаты. Собрали и систематизировали материал относительно характеристики процесса компактирования, его преимуществ и условий применения, выделили параметры процесса, обобщили теории компактирования; приведены характеристика оборудования для уплотнения, продемонстрированы ключевые характеристики материала при использовании в фармацевтической промышленности. Компактирование является технологией сухого гранулирования, в которой порошок, содержащий активные ингредиенты и вспомогательные вещества, уплотняют между двумя противоположно вращающимися валками путём применения механического давления. По сравнению с исходным порошком гранулы после уплотнения характеризуются значительно лучшей текучестью и высокой плотностью за счёт уменьшения объёма. Процесс уплотнения на валках существенно влияет на распределение частиц по размерам, сыпучесть, однородность, прессованность, уплотнение активных фармацевтических ингредиентов и вспомогательных веществ, таким образом, может повлиять на растворение, время распада, устойчивость к раздавливанию, истираемость и другие параметры таблетки. Основными параметрами компактирования являются давление уплотнения и способ его применения, условия и скорость проведения процесса. Выводы. Применение компактирования обеспечивает уменьшение или увеличение размера частиц с образованием гранул, ведёт к улучшению характеристик текучести порошка, избеганию грануляционной индуцированной деградации влагой, большей стабильности продукта, предотвращению сегрегации, уменьшению насыпного объёма. Это свидетельствует о перспективности использования технологии компактирования при производстве таблеток, которые соответствуют фармацевтическим требованиям. In the production of tablets direct compression method, wet and dry granulationare used. Dry granulation can be used if materials have sufficient cohesive properties to form granules. Scientifi c publications of recent years clearly demonstrate the prospects of roller compaction using in pharmaceutical industry. Aim. The aim of work is to generalize available data regarding to the use of compaction in the pharmaceutical industry. Materials and methods. We have studied and analyzed the available scientifi c sources in order to generalize the available literature on the use of compacting in the production of the tablets. During this study we used methods of observation and systematization analysis. Results. Materials for compaction characteristics of the process, its benefi ts and conditions of application have been collected and systematized, parameters of process have been selected, theories of compaction have been generalized, the characteristics of compaction equipment have been adduced, and the key characteristics of the material used in the pharmaceutical industry have been demonstrated. Compacting is dry granulation technology in which powder containing active ingredients and excipients are compacted between two opposing spinning rollers by applying mechanical pressure. Compared with the original powder, granules after compression are characterized by much better fluidity and higher density by reducing the volume. The roller consolidation process substantially affects the particle size distribution, flowability, homogeneity, pressing, compaction substances and excipients, therefore, can affect dissolution, time of disintegration, resistance to crushing, abrasion of tablets. The main parameters of compacting are seal and method of its application, conditions and speed of the process. Conclusions. It has been established that the use of compacting decreases or increases particles size to form granules, which leads to improved performance of fluidity powder, granulation avoid moisture induced degradation, improve product stability, prevent segregation, reduction of bulk volume.This indicates the promising future for the compaction technology in the production of medicines that meet pharmaceutical requirements.
Использование компактирования при производстве таблеток
The use of compaction in the manufacture of tablets
Keywords: порошок; механічний тиск; таблетки; механическое давление; Powders; Mechanical Processes; Tablets