Actoprotective activity research of 2-((5-(2-bromophenyl)- 4-substituted-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetates - Safonov, A. A.; Nevmyvaka, A. V.; Сафонов, Андрій Андрійович; Невмивака, Аліна Валентинівна; Сафонов, А. А.; Невмывака, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Severe fatigue can occur due to overwork, lack of exercise, depression, insomnia, etc. It should be understood that fatigue, weakness, both emotional and physical, is not a disease. Often, actoprotective substances are used to reduce fatigue. To search for new substances with a different spectrum of pharmacological activity, 1,2,4-triazole derivatives have proven themselves well. The aim of work was to investigate actoprotective activity among previously synthesized 2-((5-(2-bromophenyl)-4-substituted-4H-1,2,4- triazole-3-yl)thio)acetates. Materials and methods. The compounds used to study pharmacological activity were synthesized at the Department of Natural Sciences for International Students and Toxicological Chemistry ZSMU. White nonlinear rats weighing 200–260 g of 7 animals per group were used to study the actoprotective activity of 2-((5-(2-bromophenyl)-4-substituted-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetates. As a method for the study of pharmacological activity was used the method of forced swimming with a load of 10 % by weight of the rat. Statistical results were calculated using Kolmogorov–Smirnov test and Shapiro-Wilk test. Results. Compounds Ia, Ib, IIb, IIk, IIj had been found to have a moderate actoprotective effect. But none compound had exceeded the comparison drug. Some conclusions were drawn regarding the dependence of “structure – actoprotective effect”: the most active compound was 2-aminoethanol 2-((5-(2-bromophenyl)-4-ethyl-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetate (IIj); conversion to 2-((5-(2-bromophenyl)- 4-substituted-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetate salts and selection as sodium, potassium, or 2-aminoethanol cations was resulted in to increase the actoprotective effect. Conclusions. As a result, the actoprotective activity of 18 new 2-((5-(2-bromophenyl)-4-substituted-4H-1,2,4-triazole-3-yl)thio)acetates was investigated. Some conclusions were drawn regarding the dependence of “structure – actoprotective effect”. Сильна втома може виникнути через постійну перевтому, недостатню фізичну активність, депресію, безсоння тощо. Слід розуміти, що втома, слабкість (і емоційна, і фізична) – це не хвороба. Часто для зменшення стомлюваності використовують активозахисні речовини. Для пошуку нових речовин із різним спектром фармакологічної активності зарекомендували себе похідні 1,2,4-тріазолу. Мета роботи – дослідження актопротекторної активності серед синтезованих раніше 2-((5-(2-бромфеніл)-4-заміщених-4Н-1,2,4- тріазол-3-іл)тіо)ацетатів. Матеріали та методи. Сполуки, що використали для вивчення фармакологічної активності, синтезовані на кафедрі природничих дисциплін для іноземних студентів та токсикологічної хімії Запорізького державного медичного університету. Для дослідження актопротекторної активності 2-((5-(2-бромфеніл)-4-заміщених-4Н-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетатів використовували білих нелінійних щурів вагою 200–260 г, 7 тварин на групу. Для дослідження фармакологічної активності використали метод примусового плавання з навантаженням 10 % від маси щура. Статистичні результати розраховували за допомогою тесту Колмогорова–Смирнова та тесту Шапіро–Уїлка. Результати. Виявили, що сполуки Ia, Ib, IIb, IIk, IIj мають помірний актопротекторний ефект, але жодна сполука не перевершує препарат порівняння. Зробили кілька висновків щодо залежності «структура – актопротекторна дія»: найактивніша сполука – 2-етаноламоній 2-((5-(2-бромфеніл)-4-етил-4Н-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетат (IIj); перехід у 2-((5-(2-бромфеніл)-4-заміщені-4Н-1,2,4- тріазол-3-іл)тіо)ацетатні солі та вибір катіону – натрій, калій або 2-етаноламоній – призводить до посилення актопротекторного ефекту. Висновки. В результаті роботи дослідили актопротекторну активність 18 нових 2-((5-(2-бромфеніл)-4-заміщених-4Н-1,2,4-тріазол- 3-іл)тіо)ацетатів. Зробили висновки щодо залежності «структура – актопротекторний ефект». Сильная усталость может возникнуть из-за переутомления, недостатка физических упражнений, депрессии, бессонницы и т. д. Следует понимать, что усталость, слабость (и эмоциональная, и физическая) не являются болезнью. Часто актопротекторные вещества используют для уменьшения усталости. Производные 1,2,4-триазола зарекомендовали себя для поиска новых веществ с широким спектром фармакологической активности. Цель работы – исследование актопротекторной активности среди ранее синтезированных 2-((5-(2-бромфенил)-4-замещенных-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетатов. Материалы и методы. Соединения, использованные для изучения фармакологической активности, синтезированы на кафедре естественных дисциплин для иностранных студентов и токсикологической химии Запорожского государственного медицинского университета. Для изучения актопротекторной активности 2-((5-(2-бромфенил)-4-замещенных-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетатов использовали белых нелинейных крыс весом 200–260 г, 7 животных на группу. Для исследования фармакологической активности использовали метод принудительного плавания с нагрузкой 10 % от веса крысы. Статистические результаты рассчитаны с использованием теста Колмогорова–Смирнова и теста Шапиро–Уилка. Результаты. Установлено, что соединения Ia, Ib, IIb, IIk, IIj имеют умеренный актопротекторный эффект, но ни одно соединение не превышает препарат сравнения. Сделано несколько выводов о зависимости «структура – актопротекторное действие»: самое активное соединение – 2-этаноламмоний 2-((5-(2-бромфенил)-4-этил-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетат (IIj); переход в 2-((5-(2-бромфенил)-4-замещенные-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетатные соли и выбор катиона (натрий, калий или 2-этаноламмоний) приводит к усилению актопротекторного эффекта. Выводы. В результате работы исследована актопротекторная активность 18 новых 2-((5-(2-бромофенил)-4-замещенных-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетатов. Сделаны выводы о зависимости «структура – актопротекторный эффект».
Дослідження актопротекторної активності 2-((5-(2-бромфеніл)-4-заміщених-4Н-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)ацетатів
Исследование актопротекторной активности 2-((5-(2-бромфенил)-4-замещенных-4Н-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетатов
Keywords: actoprotective activity; 1,2,4-triazole; acids; salts; heterocyclic compounds; 1,2,4-тріазол; актопротекторна активність; кислоти; солі; гетероциклічні сполуки; 1,2,4-триазол; актопротекторная активность; кислоты; соли; гетероциклические соединения