Дослідження впливу середовища на параметр міжчастинкової магнітної взаємодії - Ведерникова, І. О.; Ольховик, Л. П.; Коваль, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено параметр результуючої магнітної взаємодії частинок барій гексафериту вимірюванням залишкової намагніченості залежно від величини зовнішнього магнітного поля. Встановлено зменшення максимального ступеня міжчастинкової магнітної взаємодії (майже втричі) під впливом кислого (рН=1,6) та лужного (рН=9) середовищ, збільшення початкової магнітної сприйнятливості в 1,5 рази під впливом агресивного кислого середовища, що відповідає рН травних соків. Результати свідчать про покращену функціональну здатність лікарської форми з магнітними наночастинками за умов використання її як магнітокерованого рентгеноконтрастного засобу. Исследован параметр результирующего магнитного взаимодействия частиц гексаферита бария измерением остаточной намагниченности в зависимости от величины внешнего магнитного поля. Установлено уменьшение максимального межчастичного магнитного взаимодействия (в 3 раза) под влиянием кислой (рН=1,6) и щелочной (рН=9) сред, увеличение начальной магнитной восприимчивости в 1,5 раза под влиянием агрессивной кислой среды, соответствующей рН пищеварительных соков. Результаты свидетельствуют о повышении функциональных возможностей лекарственной формы с магнитными наночастицами при условии использования ее как магнитоуправляемого рентгеноконтрастного средства. In this article the parameter of the result magnetic interaction of particles of barium hexaferrite was investigated by the measurement of remanent magnetization as a function of the external magnetic ﬁeld. Decrease of the maximum of the interparticle magnetic interaction (three times as much) under the inﬂ uence of acidic (pH = 1.6) and alkaline (pH 9) media, an increase of the initial magnetic susceptibility of 1.5-times under the inﬂ uence of aggressive acid medium, corresponding pH of digestive juices were set. The results testify to the increasing of functionality of the dosage form with magnetic nanoparticles, if it used as magnetically controlled radiopaque contrast agent.
Keywords: міжчастинкова магнітна взаємодія; наночастинки; межчастичное магнитное взаимодействие; наночастицы; interparticle magnetic interaction; nanoparticles