Типологія станів психічного виснаження у студентів молодших курсів медичного закладу вищої освіти - Єфіменко, Сергій Олегович; Yefimenko, S. O. (My University, 2023)
Незважаючи на велику кількість наукових робіт, що присвячені темі психічних порушень у студентської молоді, питання структурно-динамічних особливостей та клінічного поліморфізму цих станів розкрито недостатньо. Мета: на підґрунті аналізу клініко-психопатологічних та патопсихологічних особливостей станів психічного виснаження у студентів молодших курсів медичного закладу вищої освіти (ЗВО) сформувати їх типологію та встановити структурно-динамічні особливості. Методи, що були використані: клініко-психопатологічний, патопсихологічний та клініко- статистичний. За результатами проведеного клініко-психопатологічного та патопсихологічного аналізу станів психічного виснаження у представників сформованого контингенту студентів молодших курсів медичного ЗВО визначено декілька клінічних варіантів досліджуваного явища. Зокрема, було виокремлено дезадаптивний, конфронтаційний, демотиваційний, гіперанксіозний та соматоформний варіанти стану психічного виснаження. У студентів першого року навчання найтиповішими були дезадаптивний та гіперанксіозний варіанти — 11 (25,0 %) та 15 (31,1 %) студентів відповідно; у студентів другого року навчання — конфронтаційний та демотиваційний — 16 (33,3 %) та 14 (29,2 %) студентів відповідно; у студентів третього року навчання — конфронтаційний, демотиваційний та гіперанксіозний варіанти — 20 (26,7 %), 25 (33,3 %) та 15 (20,0 %) студентів відповідно. Виявлено типологію станів психічного виснаження у студентів молодших курсів медичного ЗВО, виокремлено та описано п’ять клінічних варіантів досліджуваного явища. Встановлено, що патоґенез виявлених варіантів психічного виснаження відображується у їх клінічному наповненні та інтимно пов’язаний із особистісними характеристиками студентів. Despite a significant number of scientific works devoted to the topic of mental disorders in students, the issue of structural-dynamic features and clinical polymorphism of these conditions is not sufficiently disclosed. Purpose: based on the analysis of clinical-psychopathological and pathopsychological features of states of mental exhaustion in junior medical students, to form their typology and establish structural-dynamic features. Methods that were used: clinical-psychopathological, pathopsychological and clinical-statistical. According to the results of the clinical-psychopathological and pathopsychological analysis of the states of mental exhaustion, several clinical variants of the phenomenon under study were identified in representatives of the formed contingent of junior medical students. In particular, maladaptive, confrontational, demotivational, hyperanxious and somatoform variants of the state of mental exhaustion were identified. For the first year students, the most typical were maladaptive and hyperanxious variants — 11 (25.0 %) and 15 (31.1 %) students, respectively; for the second year students — confrontational and demotivational — 16 (33.3 %) and 14 (29.2 %) students, respectively; for the third year students — confrontational, demotivational and hyperanxious variants — 20 (26.7 %), 25 (33.3 %) and 15 (20.0 %) students, respectively. A typology of states of mental exhaustion in junior medical students was revealed, five clinical variants of the phenomenon under study were identified and described. It has been established that the pathogenesis of the identified variants of mental exhaustion is reflected in their clinical content and intimately related to the personal characteristics of students.
Typology of states of mental exhaustion in junior medical students
Keywords: психічне виснаження; емоційне вигоряння; дезадаптація; студенти; психотерапія; mental exhaustion; emotional burnout; maladaptation; students; psychotherapy