Способ радикального хирургического лечения варикозной болезни нижних конечностей - Рязанов, Д. Ю.; Мамунчак, О. В.; Якунич, А. Н.; Смирнова, Д. А.; Якуніч, А. М.; Смирнова, Д. О.; Ryazanov, D. Yu.; Mamunchak, O. V.; Yakunich, A. N.; Smirnova, D. A.; Рязанов, Дмитро Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Известный способ радикального лечения варикозной болезни нижних конечностей заключается в одномоментном выполнении флебэктомии ствола большой и малой сафеновых вен, коллатералей с субфасциальной перевязкой перфорантных вен, однако характеризуется высокой травматичностью. С целью разработки малотравматичного способа хирургического лечения обследовали 97 пациентов с варикозной болезнью нижних конечностей класса С2-С6 по CEAP. Объем предложенной операции: кроссэктомия, короткий стриппинг ствола большой сафеновой вены с удалением перфоранта Boyd, минифлебэктомия по Müller. Установлено, что способ отличается меньшим травматизмом и продолжительностью операции, позволяет сохранить неизмененные подкожные вены, отличается лучшим косметическим эффектом, что свидетельствует о целесообразности использования предложенного способа лечения. Відомий спосіб радикального лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок полягає в одномоментному виконанні флебектомії стовбура великої і малої сафенових вен, колатералей із субфасціальною перев’язкою перфорантних вен, однак характеризується високою травматичністю. З метою розробки малотравматичного способу хірургічного лікування обстежили 97 пацієнтів із варикозною хворобою нижніх кінцівок класу С2-С6 за CEAP. Обсяг запропонованої операції: кросектомія, короткий стрипінг стовбура великої сафенової вени з видаленням перфоранта Boyd, мініфлебектомія за Müller. Виявили, що спосіб відрізняється меншим травматизмом і тривалістю операції, дає можливість зберегти незмінені підшкірні вени, відрізняється кращим косметичним ефектом, що свідчить про доцільність впровадження запропонованого способу лікування. Aim. To develop a less traumatic method of surgical treatment of the lower extremities (VVLE). Methods and results. Known method of radical treatment of varicose veins of the VVLE is the single-step execution of the phlebectomy of the large and small v. subcutaneous trunk, collaterals with subfascial ligation of perforating veins. But the method is highly traumatic. For the purpose to develop a less traumatic method of surgical treatment of the VVLE, 97 patients VVLE C2-C6 were examined with CEAP. Radical way of surgical treatment of the VVLE was developed. Components of the proposed operation are: crossectomy, short stripping of the trunk of v. subcutaneous major with removal of Boyd perforants, mini-phlebectomia by Muller. Conclusion. It was established that the method has a smaller injuries and operative time, allows to save unaltered subcutaneous veins, have better cosmetic effect that testifi es the advisability of the proposed method of treatment.
Спосіб радикального хірургічного лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок
Method for radical surgical treatment of lower limbs varicose disease
Keywords: варикозная болезнь нижних конечностей; лечение; короткий стриппинг; варикозна хвороба нижніх кінцівок; лікування; короткий стрипінг; varicose veins; treatment; phlebectomy