Характеристика імунологічної реактивності слизової оболонки гортані людини в пренатальному періоді онтогенезу - Потоцька, Олена Іванівна; Потоцкая, О. И.; Pototska, O. I. (My University, 2014)
Досліджено гортані людини в пренатальному періоді онтогенезу. Аналіз морфофункціональних особливостей покривного, залозистого епітелію і лімфоїдних структур слизової оболонки гортані людини в пренатальному онтогенезі дозволив виділити у внутрішньоутробному періоді 3 стадії розвитку: ембріональну (3-4 місяці), перехідну (5-6 місяців) і фетальную (7-9 місяців). Встановлено, що в ембріональній стадії епітелій всіх відділів гортані характеризується високим синтезом глікогену. У всіх відділах гортані у складі дифузно розташованих лімфоцитів присутні PNA+лімфоцити і SBA+лімфоцити. В перехідній стадії в клітинах поверхневого шару епітелію і кінцевих відділах залоз гортані синтезуються нейтральні протеоглікани і сіалові кислоти. У слизовій оболонці і підслизовій основі гортані серед клітин лімфоїдного ряду встановлений максимальний вміст SBA+ лімфоцитів. В фетальній стадії у покривному епітелії синтезуються нейтральні протеоглікани, сіалові кислоти і хондроїтинсульфати А і С. Серед лімфоцитів в стінці гортані зростає кількісний вміст PNA+ лімфоцитів і знижується кількість SBA+ лімфоцитів. Исследованы гортани человека в пренатальном периоде онтогенеза. Анализ морфофункциональных особенностей покровного, железистого эпителия и лимфоидных структур слизистой оболочки гортани человека в пренатальном онтогенезе позволил выделить во внутриутробном периоде 3 стадии развития: эмбриональную (3-4 месяца), переходную (5-6 месяцев) и фетальную (7-9 месяцев). Установлено, что в эмбриональной стадии эпителий всех отделов гортани характеризуется высоким синтезом гликогена. Во всех отделах гортани в составе диффузно расположенных лимфоцитов присутствуют PNA+лимфоциты и SBA+лимфоциты. В переходной стадии в клетках поверхностного слоя эпителия и концевых отделах желез гортани синтезируются нейтральные протеогликаны и сиаловые кислоты. В слизистой оболочке и подслизистой основе гортани среди клеток лимфоидного ряда установлено максимальное содержание SBA+ лимфоцитов. В фетальной стадии в покровном эпителии синтезируются нейтральные протеогликаны, сиаловые кислоты и хондроитинсульфаты А и С. Среди лимфоцитов в стенке гортани увеличивается количественное содержание PNA+ лимфоцитов и снижается количество SBA+ лимфоцитов. Investigated human larynx prenatal ontogenesis. Analysis of morphological and functional features of the cover, glandular epithelium and mucosal lymphoid structures in the human larynx prenatal ontogenesis allowed distinguish in utero 3 stages of development: embryonic (3-4 months), transient (5-6 months) and fetal (7-9 months). It is established that in the embryonic stage of the epithelium of larynx characterized hight glycogen synthesis. In all parts of the larynx consisting of lymphocytes are present diffusely located PNA + lymphocytes and SBA + lymphocytes. In the transitional stage in the cells of the surface layer of the epithelium and adenomere laryngeal proteoglycans synthesized neutral and sialic acid. In the mucosa and submucosa of the larynx among lymphoid cells established maximum content of SBA + lymphocytes. At the fetal stage in the surface epithelium of the proteoglycans synthesized neutral, sialic acid and chondroitin sulfates A and C, among the lymphocytes in the wall of the throat increases quantitative content PNA + lymphocytes and reduces the amount of SBA + lymphocytes.
Характеристика иммунологической реактивности слизистой оболочки гортани человека в пренатальном периоде онтогенеза
Characteristics of human larynx mucosa immunological reactivity in prenatal period of ontogenesis
Keywords: гортань людини; слизова оболонка; пренатальний період; гортань человека; слизистая оболочка; пренатальный период; human larynx; mucous membrane; the prenatal period