Вплив ендобронхіальної терапії ураження слизової оболонки бронхів на ефективність лікування ХРТБ легень - Разнатовська, Олена Миколаївна; Хлистун, Валентин Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) легень у теперішній час є одним із небезпечних інфекційних захворювань у світі. Ураження слизової оболонки дренуючих бронхів значно ускладнює перебіг ХРТБ легень, сприяючи подовженню термінів припинення бактеріовиділення та загоєння деструкцій. Внаслідок цього подовжуються терміни лікування хворих на ХРТБ легень, які й так набагато довші у порівнянні з лікуванням лікарсько чутливого туберкульозу легень. Мета дослідження – вивчити вплив ендобронхіальної терапії ураження слизової оболонки дренуючих бронхів В6, В1, В2 (В1+2) при наявності деструкцій у відповідних сегментах легень на ефективність лікування ХРТБ легень. Матеріал і методи. Для вивчення впливу ендобронхіальної терапії у дослідження було включено 214 хворих на ХРТБ легень із ураженням слизової оболонки дренуючих бронхів В6, В1, В2 (В1+2) при наявності деструкцій у відповідних сегментах легень. Основну групу склали 108 пацієнтів, які отримували на тлі антимікобактеріальної терапії (АМБТ) специфічну та неспецифічну ендобронхіальну терапію ураження слизової оболонки бронхів. Групу порівняння склали 106 пацієнтів, які отримували лише АМБТ. Групи були ідентичні між собою за віком та статтю, спектром медикаментозної резистентності мікобактерій туберкульозу до антимікобактеріальних препаратів, призначеними режимами АМБТ, тяжкістю процесу та характером ураження слизової оболонки бронхів.
Keywords: тези доповідей