Концепції моделей навчання у сучасній дидактичній системі вищої школи - Васецька, Лариса Іванівна (Харків: ФОП Іванченко І. С., 2018)
На сучасному етапі розвитку вищої освіти в Україні спостерігаємо формування нових моделей навчання у нефілологічних ЗВО. Ці моделі створюють умови для підготовки фахівців, спроможних вирішувати професійні проблеми, ставити нові завдання й пропонувати варіанти їх вирішення. Нові моделі навчання орієнтовані на активну модернізацію освіти, підвищення якості освіти, більш ефективне використання навчального часу і забезпечення потреб кожного студента відповідно до його індивідуальних можливостей та засвоєння ним нових технологій професійної діяльності. Звідси актуальним є використання нових педагогічних технологій, які зорієнтовані на стимулювання творчих здібностей студентів, підсилення їхньої мотивації до навчання, на самовдосконалення власних знань, умінь та навичок, на науковий пошук. За словами Панькової Н.М., інноваційні моделі навчання дозволять сприймати нове знання не як чуже й насаджуване ззовні, і тому неприйнятне, а як самостійно отримане й пережите, а тому зрозуміле, і як наслідок, це знання буде використовуватися.