Вплив метаболічної активності кишкової мікрофлори на тяжкість і тривалість ротавірусної діареї в дітей раннього віку - Воробйова, Наталія Володимирівна; Усачова, Олена Віталіївна; Сіліна, Єлизавета Андріївна; Фурик, Олена Олександрівна; Vorobiova, N. V.; Usachova, O. V.; Silina, Ye. A.; Furyk, O. O. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – визначити патогенетичну роль метаболічної активності кишкової мікрофлори у формуванні тяжкості та тривалості ротавірусної діареї в дітей раннього віку. Матеріали та методи. Метаболічну активність кишкової мікрофлори в динаміці хвороби визначили в 60 дітей віком 1–24 місяці з ротавірусною інфекцією (РВІ), яких залучили у групу дослідження, шляхом детекції коротколанцюгових жирних кислот (КЖК) у фекаліях (визначали абсолютну концентрацію (мкмоль/л) ацетату, пропіонату, бутирату, сумарну концентрацію КЖК і величину анаеробного індексу (АІ) на другу – третю, п’яту та десяту добу РВІ). Високоефективну рідинну хроматографію здійснили, застосувавши хроматограф LC MS Agilent 1260 Infinity HPLC System, США. Результати. Від п’ятої доби РВІ при мінімально вираженому діарейному синдромі реєстрували вищий загальний пул КЖК і вищі значення АІ, ніж при середньотяжкій і тяжкій діареї (p ˂ 0,05 на п’яту та десяту добу РВІ). Зі зниженням метаболічної активності цукролітичних кишкових бактерій асоціювалася більша тривалість діарейного синдрому в дітей: при діареї ≤5 діб хворі на другу – третю добу мали в 2,4 раза вищі показники сумарного пулу КЖК, ніж при діареї, що тривала ≥6 діб (p ˂ 0,05). Ступінь зниження концентрації С3 і значень АІ на другу – третю добу РВІ прямо корелював із тривалістю діареї, що подовжувалася на одну добу при зниженні С3 на 20,6 мкмоль/л або зменшенні АІ на 0,05. Висновки. Вплив зниження метаболічної активності кишкової мікрофлори на виразність діареї при РВІ у дітей раннього віку визначають, починаючи з п’ятої доби хвороби. Зниження концентрації пропіонату та значень АІ на другу – третю добу хвороби є найбільш раннім предиктором тривалої діареї при РВІ в дітей. The aim is to determine the pathogenetic role of the metabolic activity of the intestinal microflora in the formation of the severity and duration of rotavirus diarrhea in early-aged children. Materials and methods. 60 children aged 1–24 months with RVI were included in the research group. The metabolic activity of the intestinal microflora was determined by detecting short-chain fatty acids (SCFAs) in feces in the dynamics of the disease (the absolute concentration (μmol/l) of acetate, propionate, butyrate, the total concentration of SCFAs and the value of the anaerobic index (AI) on the 3rd, 5th and 10th days of RVI) using high-performance liquid chromatography with LC-MS chromatography Agilent 1260 Infinity HPLC System, USA. Results. From the 5th day of RVI, with a minimally expressed diarrheal syndrome, a higher total pool of SCFA and higher AI values were observed than with moderate-severe and severe diarrhea (p ˂ 0.05 on the 5th and 10th days of RVI). A longer duration of the diarrheal syndrome in children was associated with a decrease in the metabolic activity of sucrolytic intestinal bacteria: patients with diarrhea ≤5 days had 2.4 times higher indicators of the total pool of SCFA, than patients with the duration of diarrhea ≥6 days (p ˂ 0.05). The degree of reduction in the concentration of C3 and the value of AI on the 2–3rd days of RVI was directly correlated with the duration of diarrhea, which increased by 1 day with a decrease in C3 by 20.6 μmol/l or a decrease in AI by 0.05. Conclusions. The influence of the intestinal microflora metabolic deficiency on the severity of diarrhea in early-aged children manifests itself from the 5th day of illness. A decrease in the concentration of propionate and the value of AI on the 2–3rd days of the disease is the earliest indicator of prolonged diarrhea in children with RVI.
The influence of the metabolic activity of the intestinal microflora on the severity and duration of rotavirus diarrhea in early-aged children
Воробйова Н. В. ORCID ID: 0000-0001-7610-8067; Усачова О. В. - ORCID ID: 0000-0003-0250-1223; Сіліна Є. А. - ORCID ID: 0000-0002-3199-9297; Фурик О. О. - ORCID ID: 0000-0002-5196-7698.
Keywords: ротавірусна інфекція; інфекційна діарея; діти; ранній вік; кишкова мікрофлора; коротколанцюгові жирні кислотиику, прогноз; фактори ризику; прогноз; viral infection; infectious diarrhea; children; early age; intestinal microflora; short-chain fatty acids; risk factors; prognosis