Роль лімфоїдного компонента у формуванні сполучної тканини шлунка щурів після внутрішньоутробного введення антигена - Ключко, Світлана Сергіївна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Ключко, С. С.; Евтушенко, В. М.; Klyuchko, S. S.; Yevtushenko, V. M. (My University, 2015)
З метою виявлення морфофункціональних змін стромальних клітин слизової оболонки шлунка щурів на тлі збільшення кількості PNA+-Т-незрілих лімфоцитів після внутрішньоутробного введення антигена були досліджені 210 шлунків щурів лінії Wistar морфометричним, гістологічним та статистичним методами. Встановлено, що внутрішньоутробне антигенне навантаження призводить до зменшення кількості фібробластів на 35% у слизовій оболонці шлунка на тлі зростання вмісту PNA+-Т-незрілих лімфоцитів на ранніх термінах спостереження (1 - 14 доба після народження). Це свідчить про те, що імунологічно незрілі Т-лімфоцити змінюють морфологічну структуру сполучної тканини власної пластинки слизової оболонки шлунка. Роль лимфоидного компонента в формировании соединительной ткани желудка крыс после внутриутробного введения антигена. С целью выявления морфофункциональных изменений стромальных клеток слизистой оболочки желудка крыс на фоне увеличения количества PNA+-Т-незрелых лимфоцитов после внутриутробного введения антигена были исследованы 210 желудков крыс линии Wistar морфометрическим, гистологическим и статистическим методами. Установлено, что внутриутробное введение антигена приводит к уменьшению количества фибробластов на 35% в слизистой оболочке желудка на фоне увеличения содержания PNA+-Т- незрелых лимфоцитов на ранних терминах наблюдения (1 - 14 сутки после рождения). Это свидетельствует о том, что иммунологически незрелые Т-лимфоциты изменяют морфологическую структуру соединительной ткани собственной пластинки слизистой оболочки желудка. The role of lymphoid component in formation of connective tissue of rats'stomach after antenatal antigen administration. In order to identify morphological and functional changes in the stromal cells of the gastric mucosa of rats against the background of increasing the number of PNA+-T-lymphocytes immature after intrauterine administration of antigen were examined 210 stomachs of Wistar rats morphometric, histological and statistical methods. It was established that intrafetal administration of an antigen leads to a reduction in the number of fibroblasts by 35% in the gastric mucosa against the background of increasing the content of PNA+-T-lymphocytes immature early terms of observation (1 - 14 days after birth). This demonstrates that immunologically immature T-lymphocytes alter the morphological structure of the connective tissue of the lamina propria of the gastric mucosa.
Роль лимфоидной компонента в формировании соединительной ткани желудка крыс после внутриутробного введения антигена
Role of lymphoid component in the formation of connective tissue stomach of rats after intrauterine introduction of antigen
Keywords: шлунок; щури; фібробласти; PNA+-лімфоцити; антиген; желудок; крысы; фибробласты; PNA+-лимфоциты; stomach; rats; fibroblasts; PNA+-Tlymphocytes; antigen