Вивчення стану готовності закладів та підрозділів медичного постачання збройних сил України до впровадження інформаційної системи логістики - Білоус, М. В.; Рижов, Олексій Анатолійович; Шматенко, О. П.; Белоус, М. В.; Рыжов, А. А.; Шматенко, А. П.; Bilous, M. V.; Ryzhov, O. A.; Shmatenko, O. P. (My University, 2020)
Проблема впровадження інформаційної системи для реалізації ефективного логістичного управління потоковими процесами у медичній службі ЗС України та набуття нею функціональної сумісності з медичними службами збройних сил країн-членів Альянсу є актуальною та потребує детального вивчення. Мета роботи – вивчення стану готовності закладів та підрозділів медичного постачання ЗС України до впровадження інформаційної системи логістики методом експертного опитування. Для досягнення мети дослідження проведено аналіз вітчизняної та закордонної наукової літератури, чинної нормативно-правової бази України, результатів експертного опитування. Під час виконання дослідження використано методи інформаційного пошуку, систематизації, контент-аналізу, експертного опитування, порівняння, узагальнення, математично-статистичний та графічного моделювання. У роботі проведено аналіз результатів експертного опитування щодо окремих аспектів практичної реалізації інформаційної логістики в управлінні медичним постачанням ЗС України. Як експерти виступали військовослужбовці медичної служби та працівники ЗС України, які задіяні у системі медичного постачання військ. Аналіз показав, що на цей час документообіг з обліку медичного майна у закладах та підрозділах медичного постачання ЗС України проводиться як у паперовому, так і у електронному варіантах. Відзначено, що для певних форм має місце дублювання документів. Персональні комп’ютери, які знаходяться на робочих місцях респондентів, підключені до локальних мереж або мають вихід у Інтернет лише у 48% респондентів. Встановлено, що у функціонуванні закладів та підрозділів медичного постачання ЗС України технологія автоматичної ідентифікації – RFID відсутня. З’ясовано, що у 79% респондентів відсутні професійні автоматизовані системи управління (АСУ). У деяких закладах та підрозділах медичного постачання ЗС України наявна АСУ «Дніпро». Разом з тим, експерти підкреслили, що персональні комп’ютери та АСУ працюють нестабільно. Аналіз результатів експертного опитування дав змогу визначити, що першочерговим завданням у контексті впровадження інформаційної системи логістики є забезпечення сучасною комп’ютерною технікою закладів та підрозділів медичного постачання ЗС України. Поряд з тим, виникає потреба у підвищенні рівня навичок роботи з комп’ютерною технікою особового складу системи медичного постачання ЗС України, які задіяні у роботі з використанням комп’ютерних технологій. Встановлена необхідність у розробленні сучасного програмного забезпечення підтримки прийняття рішень в управлінні потоковими процесами постачання медичної техніки та майна для потреб медичної служби ЗС України та впровадження програми для автоматичного ведення обліку медичного майна, що буде синхронізована з органом управління та закладами й підрозділами медичного постачання ЗС України. Водночас, вказане програмне забезпечення повинно мати єдиний інтерфейс та відповідні стандарти країн-членів НАТО. Проблема внедрения информационной системы для реализации эффективного логистического управления потоковыми процессами в медицинской службе ВС Украины и приобретения функциональной совместимости с медицинскими службами вооруженных сил стран-членов Альянса является актуальной и требует детального изучения. Цель работы – изучение состояния готовности учреждений и подразделений медицинского снабжения ВС Украины к внедрению информационной системы логистики методом экспертного опроса. Для достижения цели исследования проведен анализ отечественной и зарубежной научной литературы, действующей нормативно-правовой базы Украины, результатов экспертного опроса. Во время выполнения исследования использованы методы информационного поиска, систематизации, контент-анализа, экспертного опроса, сравнения, обобщения, математически-статистический и графического моделирования. В работе проведен анализ результатов экспертного опроса по отдельным аспектам практической реализации информационной логистики в управлении медицинским снабжением ВС Украины. В качестве экспертов выступали военнослужащие медицинской службы и работники ВС Украины, которые задействованы в системе медицинского снабжения войск. Анализ показал, что в настоящее время документооборот по учёту медицинского имущества в учреждениях и подразделениях медицинского снабжения ВС Украины проводится как в бумажном, так и в электронном вариантах. Отмечено, что для определённых форм имеет место дублирование документов. На тех рабочих местах, где происходит бумажный документооборот (45%) персональные компьютеры (ПК) отсутствуют. ПК, находящиеся на рабочих местах респондентов, подключены к локальным сетям или имеют выход в Интернет только у 48% респондентов. Установлено, что в функционировании учреждений и подразделений медицинского снабжения ВС Украины технология автоматической идентификации – RFID отсутствует. Установлено, что у 79% респондентов отсутствуют профессиональные автоматизированные системы управления (АСУ). В некоторых учреждениях и подразделениях медицинского снабжения ВС Украины имеется АСУ «Днепр». Вместе с тем, эксперты подчеркнули, что персональные компьютеры и АСУ работают нестабильно. Анализ результатов экспертного опроса позволил определить, что первоочерёдной задачей в контексте внедрения информационной системы логистики является обеспечение современной компьютерной техникой учреждений и подразделений медицинского снабжения ВС Украины. Вместе с тем, возникает потребность в повышении уровня навыков работы с компьютерной техникой личного состава системы медицинского снабжения ВС Украины, которые задействованы в работе с использованием компьютерных технологий. Установлена необходимость в разработке современного программного обеспечения поддержки принятия решений для управления потоковыми процессами в системе медицинского снабжения ВС Украины, а также внедрения программы для автоматического ведения учёта медицинского имущества, которая будет синхронизирована с органом управления, учреждениями и подразделениями медицинского снабжения ВС Украины. В то же время, указанное программное обеспечение должно иметь единый интерфейс и соответствующие стандарты государств-членов НАТО. The problem of implementing an information system to implement effective logistic management of streaming processes in the medical service of the Armed Forces of Ukraine and gaining functional compatibility with the medical services of the Armed Forces of the NATO member countries is relevant and requires detailed study. The aim of the work is study of the state of readiness of institutions and units of medical supply of the Armed Forces of Ukraine for the implementation of the logistics information system by expert survey. The analysis of domestic and foreign scientific literature, the current regulatory framework of Ukraine, the results of the expert survey was conducted to achieve the aim of the study. During the research, methods of information retrieval, systematization, content analysis, expert survey, comparison, generalization, mathematical-statistical and graphical modeling were used. The article analyzes the results of an expert survey on certain aspects of the practical implementation of information logistics in managing the medical supply of the Armed Forces of Ukraine. The experts were medical servicemen and employees of the Armed Forces of Ukraine, who are involved in the medical supply system of the troops. The analysis showed that currently the documents of the movement and accounting of medical supplies in institutions and units of medical supply of the Armed Forces of Ukraine is carried out both in paper and electronic format. Experts noted that for certain forms there is a duplication of documents, so the extra time is used. At those workplaces where paper work takes place (45%), there are no computers at all. Computers located at expert workplaces are connected to local networks or have Internet access only in 48% of respondents. It is established that in the functioning of institutions and units of the medical supply of the Armed Forces of Ukraine there is not automatic identification technology – RFID. It was found that 79% of respondents lack professional automated control systems (ACS). Some institutions and units of the medical supply of the Armed Forces of Ukraine have an automatic control system «Dnipro». However, it is emphasized that computers and ACS are unstable. An analysis of the results of the expert survey made it possible to determine that the primary task in the context of introducing the logistics information system is to provide modern computer equipment for the institutions and units of the medical supply of the Armed Forces of Ukraine. At the same time, there is a need to increase the level of skills in working with computer equipment of the personnel of the medical supply system of the Armed Forces of Ukraine, who are involved in using computer technologies. The need for the development of modern decision support software for managing streaming processes in the medical supply system of the Armed Forces of Ukraine is established. As well as the introduction of a program for the automatic accounting of medical supplies, which will be synchronized with the Medical Forces Command, institutions and medical supply units of the Armed Forces of Ukraine. At the same time, the specified software should have a single interface with the Armed Forces of NATO member states.
Изучение состояния готовности учреждений и подразделений медицинского снабжения вооружённых сил Украины к внедрению информационной системы логистики
Studying the state of readiness of institutions and units of medical supply of the armed forces of Ukraine for the implementation of logistics information system
О. А. Рижов - https://orcid.org/0000-0003-3964-5984
Keywords: Збройні Сили України; логістичне забезпечення; медичне постачання; інформаційна система; Вооружённые Силы Украины; логистическое обеспечение; медицинское снабжение; информационная система; Armed Forces of Ukraine; logistical support; medical supply; information system