Изменение цитокинового звена иммунитета у больных регматогенной отслойкой сетчатки в результате вторичной нейропротекции препаратом Кортексин - Метелицына, И. П.; Левицкая, Г. В.; Монсеф, Гаффари Сахби Бен Мохамед (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Досліджено ефективність препарату Кортексин у хворих на регматогенне відшарування сітківки. Пацієнти основної групи після виписки отримували комплексне післяопераційне лікування з використанням стандартної протизапальної терапії та препарату Кортексин, пацієнти групи порівняння – тільки протизапальне лікування. До та через 2 місяці після лікування в крові визначали рівень інтерлейкінів 1β, 4, 6, 10 імуноферментним методом. В обох групах рівень всіх цитокінів після лікування був достовірно знижений, у порівнянні з даними до лікування. Найбільш виражені зміни відзначено в групі, яка отримувала Кортексин. Після лікування рівень всіх цитокінів у дослідній групі був достовірно нижче відповідних показників групи порівняння. Через 2 місяці після хірургічного лікування і протизапальної терапії відзначено підвищення гостроти зору в обох підгрупах, більш виражене (у двічі) – у пацієнтів, які отримували Кортексин. Исследована эффективность препарата Кортексин у больных регматогенной отслойкой сетчатки. Пациенты основной группы после выписки получали комплексное послеоперационное лечение c использованием стандартной противовоспалительной терапии и препарата Кортексин, пациенты группы сравнения – только противовоспалительное лечение. До и через 2 месяца после лечения в крови определяли уровень интерлейкинов 1β, 4, 6, 10 иммуноферментным методом. В обеих группах уровень всех цитокинов после лечения был достоверно снижен, по сравнению с данными до лечения. Наиболее выраженные изменения отмечены в группе, получавшей Кортексин. После лечения уровень всех исследуемых цитокинов в опытной группе был достоверно ниже соответствующих показателей группы сравнения. Через 2 месяца после хирургического лечения и противовоспалительной терапии отмечено повышение остроты зрения в обеих группах, более выраженное (в 2 раза) – у пациентов, получавших Кортексин. The effectiveness of the cortexin in patients rhegmatogenous retinal detachment. Patients of the main group after discharge receive comprehensive aftercare using the standard antiinflammatory therapy and cortexin, patients comparison group - only antiinflammatory treatment. Before and after 2 months of treatment in the blood was determined by the level of interleukin 1β, 4, 6, 10 by ELISA. In both groups the level of cytokines was significantly reduced after treatment compared with those before treatment. The most evident changes occurred in the subgroup with cortexin. After treatment, levels of these cytokines in the experimental subgroup was significantly lower than the corresponding figures of the comparison 2 months after surgery and antiinflammatory therapy was associated with improvement in visual acuity in both groups, more evident (2 times) – in patients receiving cortexin.
Keywords: регматогенне відшарування сітківки; цитокіни; кров; препарат Кортексин; регматогенная отслойка сетчатки; цитокины; кровь; препарат Кортексин; rhegmatogenous retinal detachment; cytokines; blood; cortexin