Структура та типи реагування на хворобу у зв’язку з показником адаптивності/дезадаптивності у пацієнтів з шизоафективним розладом в стані ремісії в контексті постманіфестних патоперсонологічних трансформацій - Хоміцький, Микола Євгенович; Хомицкий, М. Е.; Khomitskyi, M. Ye. (My University, 2019)
Вивчення структури та типів реагування на хворобу та адаптивності/дезадаптивності у пацієнтів з шизоафективним розладом в стані ремісії. Контингенти та методи. На базі Обласної клінічної психіатричної лікарні (м. Запоріжжя) за допомогою тестової методики ТОБОЛ було обстежено 102 пацієнти із встановленим діагнозом «шизоафективний розлад». Результати. Проведено аналіз структури та типів реагування на хворобу та показників адаптивності/дезадаптивності у пацієнтів з шизоафективним розладом в стані ремісії. Типологія реагування на хворобу при шизоафективному розладі характеризується перевагою «змішаних» типів над «чистими» та «дифузними». Типами реагування на хворобу, які зустрічаються при шизоафективному розладі найчастіше, є егоцентричний (42,2% контингенту) та ергопатичний (35,3% контингенту). Найбільш характерними клінічними варіантами є ергопатично-анозогнозичний (16,7%) та тривожно-егоцентричний (15,7%) типи реагування на хворобу. Висновки. Шизоафективний розлад характеризується дазадаптивним впливом на пацієнта, що підтверджується низькими показниками демонстрації гармонійного типу реагування на хворобу (7,8%) та переважанням у пацієнтів дезадаптивних типів реагування на хворобу (71,6% обстежених). Отримані дані можуть бути застосовані у якості оцінки нозоспецифічної патоперсонологічної складової при створенні диференційно-діагностичного алгоритму та з метою розробки програм, спрямованих на зменшення дезадаптивного впливу шизоафективного розладу та покращення рівня соціальної адаптації. Изучение структуры и типов реагирования на болезнь и адаптивности / дезадаптивности у пациентов с шизоаффективным расстройством в состоянии ремиссии. Контингенты и методы. На базе Областной клинической психиатрической больницы (г. Запорожье) с помощью тестовой методики ТОБОЛ было обследовано 102 пациента с установленным диагнозом «шизоаффективное расстройство». Результаты. Проведен анализ структуры и типов реагирования на болезнь и показателей адаптивности / дезадаптивности у пациентов с шизоаффективным расстройством в состоянии ремиссии. Типология реагирования на болезнь при шизоаффективном расстройстве характеризуется преимуществом «смешанных» типов над «чистыми» и «диффузными». Типами реагирования на болезнь, которые встречаются при шизоаффективном расстройстве чаще всего, является эгоцентрический (42,2% контингента) и эргопатический (35,3% контингента). Наиболее характерными клиническими вариантами являются эргопатически-анозогнозический (16,7%) и тревожно-эгоцентрический (15,7%) типы реагирования на болезнь. Выводы. Шизоаффективное расстройство характеризуется дезадаптивным воздействием на пациента, что подтверждается низкими показателями демонстрации гармоничного типа реагирования на болезнь (7,8%) и преобладанием у пациентов дезадаптивных типов реагирования на болезнь (71,6% обследованных). Полученные данные могут быть использованы в качестве оценки нозоспецифичной патоперсонологической составляющей при создании дифференциально-диагностического алгоритма и с целью разработки программ, направленных на уменьшение дезадаптивного влияния шизоаффективного расстройства и улучшение уровня социальной адаптации. Of the structure and types of disease response and adaptability / maladaptation in patients with schizoaffective disorder in remission. Contingents and methods. On the basis of the Regional Clinical Psychiatric Hospital (Zaporizhzhia), 102 patients with the diagnosis of «schizoaffective disorder» were examined using the TOBOL test method. Results. The analysis of the structure and types of the response to the disease and the adaptation / maladaptation indices in patients with schizoaffective disorder in remission period was performed. Schizoaffective disorder is characterized by maladaptive effect on the patient, which is confirmed by low indicators of the demonstration of harmonious response to the disease (7.8%) and prevalence of maladaptive types of response to the disease in patients (71.6%). The typology of the response to the disease for patients with schizoaffective disorder is characterized by the prevalence of «mixed» types over «pure» and «diffuse». The types of response to the disease that occur most often in the schizoaffective disorder are egocentric (42.2%) and ergophatic (35.3%). The most characteristic clinical variants are ergophatic-anosognosic (16.7%) and anxious-egocentric (15.7%). Conclusioms. Schizoaffective disorder is characterized by maladaptive effect on the patient, which is confirmed by low indicators of the demonstration of harmonious response to the disease (7.8%) and prevalence of maladaptive types of response to the disease in patients (71.6%). The obtained data can be applied as assessment of the nosospecific pathopersonalogical component when creating a differential diagnostic algorithm and with the aim of developing programs for reducing the maladaptive effects of the schizoaffective disorder and improving the level of social adaptation.
Cтруктура и типы реагирования на болезнь в связи с показателем адаптивности/ дезадаптивности у пациентов с шизоаффективным расстройством в состоянии ремиссии в контексте постманифестных патоперсонологических трансформаций
Structure and types of response to the disease due to adaptability / maladaptation in patients with schizoaffective disorder in the state of remission in context of pathopersonological transformations in postmanifestation period
Keywords: шизоафективний розлад; клініка; адаптація; патоперсонологічні особливості; шизоаффективное расстройство; клиника, адаптация; патоперсонологические особенности; schizoaffective disorder; clinic; adaptation; pathopersonalogical features