Антропогенні та природні чинники ризику водопостачання в Азово-Дніпровському регіоні - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Тулушев, Є. О.; Черненко, Г. С.; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Тулушев, Е. А.; Черненко, А. С.; Hrebniak, N. P.; Fedorchenko, R. A.; Tulushev, Ye. A.; Chernenko, А. S. (Київ : [б. в.], 2017)
Мета роботи – визначити антропогенні та природні чинники для здоров’я населення Азово-Дніпровського регіону, зумовлені джерелами питного водопостачання. Матеріали та методи досліджень. Для аналізу стану джерел водопостачання використано матеріали щорічних звітів Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України за 2005-2015 роки. Основними видами досліджень була санітарна характеристика джерел (1321 об’єкт комунальних, відомчих, сільських та міжрайонних водопровідних систем), гігієнічні (74067 проб токсикологічних й органолептичних показників та фізіологічної повноцінності), радіологічні (396 проб) та бактеріологічні (47835 проб) дослідження. У роботі використано гігієнічний та аналітико-синтетичний методи. Отримані дані оброблювались методом варіаційної статистики за допомогою пакета ліцензійної програми «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., № AXXR712D83 3214FAN5). Для аналізу використовувались незміщені оцінки перших двох моментів: середнє арифметичне (М) та середньоквадратичне відхилення (σ). Результати та їх обговорення. Встановлено, протягом 2005-2015 років у джерелах централізованого водопостачання найвищі відхилення від гігієнічних нормативів зареєстровано у санітарно-гігієнічних показників (22,6±4,5)% (рис.). Їхньою загальною закономірністю є зниження з 39,1% у 2005 р. до 20,0% у 2007 р. з наступною стабільністю у межах 20,4-16,8% у 2007-2010 роках. Потім спостерігалося поступове зростання до 25,5%. Як наслідок, нині кожна четверта проба води у джерелах не відповідає гігієнічним нормативам. Менш виражені відхилення від гігієнічних нормативів зареєстровано у мікробіологічних показників – (2,4±0,1)%. Зокрема, у 2005-2007 роках вони становили 3,4-3,8%. У подальшому мікробіологічні показники реєструвалися у межах 1,4-2,3%. Цель работы: определить антропогенные и природные факторы для здоровья населения Азово-Днепровского региона, обусловленные источниками питьевого водоснабжения. Материалы и методы. Анализ состояния источников водоснабжения проведен по официальным отчетам. Использованы гигиенические и аналитико-синтетические методы. Результаты. Современные закономерности качества источников питьевого водоснабжения детерминированы временными и пространственными характеристиками. Временные законо- мерности заключаются в интенсификации антропогенного загрязнения поверхностных и под- земных источников водоснабжения, росте качественных и количественных параметров конта- минации питьевой воды химической и микробиологической природы, нарушении экологиче- ского равновесия в системе «воздух – вода – почва», появлении новых патогенов, особенно для населения групп риска (дети, пожилые, с хроническими заболеваниями, СПИД). Пространственные закономерности качества источников питьевой воды заключаются в крайне низком качестве состояния поверхностных водоемов 2-й категории по санитарно-химическим показателям (59,1±3,8)%), высоких откло- нениях от гигиенических нормативов в источниках централизованного снабжения (22,6±4,5)%), несоответствии природного химического состава питьевой воды в большинстве администра- тивных единиц области по общей минерализации (80,8%) и жесткости (66,7%), крайне низком качестве воды по санитарно-химическим показателям в источниках сельских водопроводов (25,5±3,1)%). Objective. We identified the anthropogenic and natural factors for the health of the population of the Azovo-Dniprovskyi region due to the sources of drinking water supply. Materials and methods. Analysis of the sources of water supply was performed by the official reports. We used sanitary and analytical-and-synthetical methods. Results. Modern quality patterns of drinking water supply sources were determined by temporal and spatial features. Temporal patterns consist of the intensification of anthropogenic contamination of surface and underground water sources, the growth of qualitative and quantitative indices of drinking water contamination of chemical and microbiological nature, the violation of the ecological balance in the "air – water – soil" system, the emergence of new pathogens, especially for the population of risk groups (children, elderly, with chronic diseases, AIDS). Spatial patterns of the quality of drinking water sources are as follows: extremely poor quality of surface water basins of the 2-nd category by sanitary- and-chemical indices (59,1±3,8)%), high deviations from the hygienic standards in centralized water supply sources (22,6±4,5)%), mismatch of natural chemical composition of drinking water in the most of the administrative units of the oblast by the total mineralization (80,8%) and stiffness (66,7%), very low quality of water by sanitary-and-chemical indices in the sources of the rural taps (25,5±3,1)%).
Антропогенные и природные факторы риска водоснабжения в Азово-Днепровском регионе
Anthropogenic and natural risk factors of water supply in the Azovo-Dniprovskyi region
Keywords: джерела водопостачання; якість води; санітарно-хімічні показники; мікробіологічні показники; источники водоснабжения; качество воды; санитарно-химические показатели; микробиологические показатели; water supply sources; water quality; sanitary-and-chemical indices; microbiological indices