Особливості клінічного перебігу, прогнозування та оптимізація лікування хворих на ішемічну хворобу серця, постінфарктний кардіосклероз з тривожно-депресивними розладами після реваскуляризації міокарда - Філімонова, Інна Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Ішемічна хвороба серця (ІХС) у багатьох країнах світу, у тому числі в Україні, обумовлює високі показники захворюваності, втрати працездатності та смертності населення. Тому вивчення факторів, що впливають на виникнення, перебіг, прогноз і ефективність медикаментозної терапії ІХС, є важливим і актуальним. Одним з таких факторів вважають психічні розлади тривожно-депресивного спектру, які часто виникають у хворих на інфаркт міокарда, перед і після шунтування коронарних артерій, тому такі пацієнти повинні бути ретельно обстежені на наявність афективних розладів і отримувати відповідну медикаментозну терапію. На сьогодні питання взаємозв'язку особливостей перебігу ІХС у хворих після реваскуляризації міокарда з тривожно-депресивними розладами вивчені недостатньо. Ефективність медикаментозної корекції супутніх тривожно-депресивних розладів у хворих на ІХС з постінфарктним кардіосклерозом після реваскуляризації міокарда із застосуванням сучасних антидепресантів потребує проведення комплексних наукових досліджень.