Вплив деяких метеорологічних чинників на кількість пилку амброзії в атмосферному повітрі міста Запоріжжя - Малєєва, Ганна Юріївна (Суми : ФОП Цьома С. П., 2017)
Впродовж багатьох років пилок Ambrosia artemisiifolia (Амброзії полинолистої) залишається основним компонентом аероспектру багатьох країн, що здатний викликати різні прояви сезонної алергії у населення [1]. До того ж, постійно нарощується експансія амброзії, адже під впливом кліматичних змін з'являється все більше територій, які стають придатними для її розповсюдження [2]. У зв'язку з цим, в Україні та багатьох країнах Європи невпинно зростає кількість населення, що мають алергічні реакції різного характеру на пилок цієї рослини. Навіть концентрація 5-10 пилкових зерен амброзії у кубічному метрі повітря може спричинити у чутливих людей розвиток алергічного риніту, кон'юктивіту або контактного дерматиту. Також доведено, що пилок амброзії викликає розвиток бронхіальної астми у два рази частіше, ніж будь який інший [4].