Особливості функціональної активності тромбоцитів у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу на фоні цукрового діабету 2 типу - Сиволап, Віталій Вікторович; Колесник, Михайло Юрійович; Syvolap, V. V.; Kolesnyk, M. Y. (My University, 2010)
В статті автори наводять результати АДФ- та адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу на фоні цукрового діабету 2 типу. Обстежено 65 хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу на фоні цукрового діабету 2 типу, 35 хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу без супутнього цукрового діабету та 30 практично здорових осіб. Всі хворі мали в анамнезі Q-інфаркт міокарда та тривалий час застосовували аспірин з приводу основного захворювання. Встановлено, що довготривале застосування аспірину хворими на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу сприяє вірогідному пригніченню адреналініндукованої агрегації тромбоцитів, за умов відсутності змін АДФ-індукованої агрегації та кількості тромбоцитів як у пацієнтів із цукровим діабетом, так і без нього. Доведено існування впливу порушень вуглеводного обміну на показники АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на хронічну серцеву недостатність у поєднанні з цукровим діабетом 2 типу. It was reported the results of epinephrine- and ADP-induced platelet aggregation in ischemic heart failure patients with concominant diabetes mellitus type 2. It was investigated 65 patients with chronic heart failure and diabetes mellitus, 35 patients with chronic heart failure without diabetes mellitus and 30 healthy individuals. All the patients had previous Q-wave myocardial infarction and received aspirin for a long time. It was estimated that aspirin use leads to the significant decreasing of epinephrine-induced platelet aggregation without any changes in ADP-induced aggregation and platelets` count neither in diabetic nor in non-diabetic heart failure patients. It was determined the influence of glucose control abnormalities on the ADP-induced platelet aggregation in ischemic heart failure patients with concominant diabetes mellitus type 2.
The features of platelets` function activity in patients with ischemic heart failure and diabetes mellitus type 2
Keywords: адреналін- та АДФ–індукована агрегація тромбоцитів; хронічна серцева недостатність; цукровий діабет; epinephrine- and ADP-induced platelet aggregation; chronic heart failure; diabetes mellitus type 2