Архів фортеці св. Єлизавети – цінний фонд Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського - Дідик, Сергій Сергійович (My University, 2018)
У статті робиться спроба привернути увагу дослідників до архіву фор- теці Св. Єлизавети. Архів фортеці Св. Єлизавети – цінний архівний фонд. Але на сьогоднішній день він залишається маловідомим широ- кому загалу дослідників. У наш час архів зберігається в Інституті руко- пису НБУ ім. В.Вернадського в фонді під номером IX. Документи архі- ву фортеці Св. Єлизавети є цінним джерелом для дослідження історії Південної України XVIII століття та краєзнавчих студій. Щоб архівними матеріалами фонду було зручно користуватися, слід зробити анотацію і опис всіх справ архіву. Для більшої доступності матеріалів фонду ши- рокому колу фахівців, треба розпочати публікацію найбільш важливих, цікавих і цінних документів.
Keywords: Архів фортеці Св. Єлизавети; Єлизаветград; архівний фонд; Інститут рукопису