Особливості II хвилі палінації у Запоріжжі в 2017 році - Малєєва, Ганна Юріївна; Білозор, О. Р. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. В техногенних умовах міста полінози ‒ хвороби викликані пилком, постійним компонентом повітря, який містить білки-алергени, займають лідируючі позиції серед масових хвороб у суспільстві. Крім того, щороку кількість сенсибілізованих до пилку людей зростає, що зумовлено превалюючою кількістю пилку амброзії Ambrosia, яка займає майже половину аеропаліноспектру м. Запоріжжя. Разом із нею пилок полину, кропиви, щавелю, родини Лободових, Злакових складають групу рослин, палінація яких у купі із забруднюючими індустріальними факторами викликає виникнення або загострення алергічних реакцій та може провокувати розвиток бронхіальної астми у насе6лення. У Запорізькому державному медичному університеті моніторинг організований з 2006 року, що дозволяє порівнювати щорічні результати із даними, які були отримані в ході минулорічних спостережень, що дозволяє краще зрозуміти механізм палінації та покращити систему профілактики виникнення полінозів. Мета роботи. Проаналізувати динаміку ІІ хвилі палінації у м. Запоріжжі в 2017 році та встановити тенденції зміни алергогенної ситуації на основі даних, отриманих в процесі проведення аероалергенного моніторингу. Матеріали і методи досліджень. Для визначення концентрації пилку амброзії було використано волюметричний метод, який є найбільш розповсюдженим для проведення аеробіологічного моніторингу в країнах Європи та світу. Технічні характеристики пилкоуловлювача відповідають пилковій пастці Хірста, коли відомий об’єм повітря проходить через прилад, що має барабан з липкою стрічкою. Швидкість потоку повітря складає 10 л/хвилину, барабан обертається зі швидкістю 2 мм/годину та робить повний оберт за сім днів, густина об’єктів на препараті ‒ 21,4 л/мм 2. Прилад щорічно проходить метрологічну атестацію. Отримані результати. Друга, літньо-осіння, хвиля палінації припадає на цвітіння багатьох трав’янистих рослин. Ми проаналізували
Keywords: тези