Химическое исследование липофильной фракции травы люцерны серповидной - Ковалев, С. В.; Ковальов, С. В.; Kovalev, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Представлены результаты изучения липофильной фракции из травы люцерны серповидной (Medicago falcata L.). Определено количественное содержание липофильной фракции в растительном сырье, которое составило 7,5%. В результате хроматографического анализа и качественных реакций установлено наличие хлорофиллов, каротиноидов и токоферолов. Изучен жирнокислотный состав и определено количественное содержание хлорофиллов (197,55 мг/%), каротиноидов (120,57 мг/%), жирных кислот. В количественном соотношении преобладают пальмитиновая (34,25%), линолевая (15,11%) и β-линоленовая (17,93%) кислоты. Наведено результати вивчення ліпофільної фракції з трави люцерни серповидної (Medicago falcata L.). Визначено кількісний вміст ліпофільної фракції у рослинній сировині, що склав 7,5%. У результаті хроматографічного аналізу і якісних реакцій встановлено наявність хлорофілів, каротиноїдів і токоферолів. Вивчено жирнокислотний склад і визначено кількісний вміст хлорофілів (197,55 мг/%), каротиноїдів (120,57 мг/%) і жирних кислот. У кількісному співвідношенні переважають пальмітинова (34,25%), лінолева (15,11%) та β-ліноленова (17,93%) кислоти. The work presents the results of study of lipophilic fraction from sickle alfalfa grass (Medicago falcata L.). We have defi ned the quantitative content of lipophilic fraction in raw material, which made 7,5%. The presence of chlorophylls and carotinoids has been established by means of quality reactions and chromatography. Fatty-acid content was studied and quantitative content of chlorophylls (197,55 mg/%), carotinoids (120,57 мг/%) and fatty acids was found. Palmitic (34,25%), linoleic (15,11%) and β-linolenic (17,93%) fatty acids were prevalent.
Хімічне дослідження ліпофільної фракції трави люцерни серповидної
Сhemical research of lipophilic fraction of sickle alfalfa grass
Keywords: липофильная фракция; трава; люцерна серповидная; жирные кислоты; хлорофиллы; каротиноиды; токоферолы; ліпофільна фракція; трава; люцерна серповидна; жирні кислоти; хлорофіли; каротиноїди; токофероли; lipophilic fraction; herb; Medicago falcata L.; fatty acids; chlorophylls; carotinoids; tocopherols