Коморбідна патологія у хворих підліткового віку із легкою розумовою відсталістю - Чабанюк, Сергій Олександрович; Chabanyuk, S.; Чабанюк, С. А. (My University, 2021)
Актуальність. Проведені в останні роки дослідження показали, що як в Україні, так і за кордоном, відзначається збільшення числа дітей і підлітків з розумовою відсталістю, при цьому зростання захворюваності відбувається в основному за рахунок збільшення числа легких форм патології. У даної категорії хворих спостерігається широкий діапазон супутньої психічної та соматичної патології. Мета дослідження. Вивчити існуючу коморбідну патологію у осіб з легкою розумовою відсталістю підліткового віку та її вплив на перебіг основного захворювання. Матеріали та методи дослідження. На базі Криворізького психоневрологічного диспансеру (м. Кривий Ріг), за умови інформованої згоди, було проведено двоетапне дослідження, в рамках якого було обстежено 154 хворих 2003-2008 років народження, які знаходилися на диспансерному спостереженні підліткового психіатра по досягненні 15 річного віку. В ході дослідження були використані клініко-епідеміологічний, клініко-психопатологічний, психодіагностичний і статистичний методи. В якості основного інструменту дослідження використовувалася «Карта для клініко-епідеміологічних досліджень». Результати дослідження. Серед коморбідних психічних розладів підлітків з легкою розумовою відсталістю було виявлено чотири основні групи: розлади поведінки – 40,91%, специфічний розлад розвитку мови в 37,01%, неврозоподібні розлади 26,62% та органічний астенічний розлад у 24,03%. Серед неврологічної патології переважали функціональні розлади рухів 43,5%, дизартрія – 26,62%, вегетативні розлади – 20,78%, ЧМТ – 17,53%. Серед коморбідної соматичної патології найчастіше були представлені захворювання кістково-м›язової системи 53,89%, порушення зору 28,57%, патологія органів дихальної системи – 27,92%, захворювання шлунково-кишкового тракту – 22,08%. Introduction. Studies carried out in recent years have shown that both in Ukraine and abroad there is an increase in the number of children and adolescents with mental retardation, while the increase in morbidity occurs mainly due to an increase in the number of mild forms of pathology. This category of patients has a wide range of concomitant mental and somatic pathologies. Purpose of the study. To study the existing comorbid pathology in persons with mild mental retardation of adolescence and its influence on the course of the underlying disease. Materials and methods. On the basis of the Kryvyi Rih neuropsychiatric dispensary, subject to informed consent, a two-stage study was carried out, in which 154 patients born in 2003-2008 were examined, who were under dispensary observation by a teenage psychiatrist upon reaching the age of 15. In the course of the study, clinical-epidemiological, clinical-psychopathological, psychodiagnostics and statistical methods were used. The «Map for clinical and epidemiological studies » was used as the main research tool. Research results. Among the comorbid mental disorders of adolescents with mild mental retardation, four main groups were found: behavioral disorders – 40.91%, specific developmental disorder of speech – in 37.01%, neurosis-like disorders – 26.62% and organic asthenic disorder – 24.03%. Among the neurological pathologies, functional disorders of movements – 43.5%, dysarthria – 26.62%, autonomic disorders – 20.78% and TBI – 17.53% were found. Among comorbid somatic pathologies, diseases of the musculoskeletal system were most often presented – 53.89%, visual impairment – 28.57%, pathology of the respiratory system – 27.92%, diseases of the gastrointestinal tract – 22.08% were also found. годы исследования показали, что как в Украине, так и за рубежом отмечается увеличение числа детей и подростков с умственной отсталостью, при этом рост заболеваемости происходит в основном за счет увеличения числа легких форм патологии. У данной категории больных наблюдается широкий диапазон сопутствующей психической и соматической патологии. Цель исследования. Изучить существующую коморбидную патологию у лиц с легкой умственной отсталостью подросткового возраста и ее влияние на течение основного заболевания. Материалы и методы исследования. На базе Криворожского психоневрологического диспансера (г. Кривой Рог), при условии информированного согласия, было проведено двухэтапное исследование, в рамках которого было обследовано 154 больных 2003-2008 годов рождения, которые находились на диспансерном наблюдении у подросткового психиатра по достижении 15 летнего возраста. В ходе исследования были использованы клинико-эпидемиологический, клинико-психопатологический, психодиагностические и статистический методы. В качестве основного инструмента исследования использовалась «Карта для клинико-эпидемиологических исследований». Результаты исследования. Среди коморбидных психических расстройств подростков с легкой умственной отсталостью, были обнаружены четыре основные группы: расстройства поведения – 40,91%, специфическое расстройство развития речи – 37,01%, неврозоподобные расстройства – 26,62% и органическое астеническое расстройство – 24,03%. Среди неврологической патологии преобладали функциональные расстройства движений – в 43,5% случаев, дизартрия – у 26,62%, вегетативные расстройства – у 20,78%, ЧМТ – в 17,53%. Среди коморбидной соматической патологии чаще всего были представлены заболевания костно-мышечной системы – 53,89%, нарушение зрения – 28,57%, патология органов дыхательной системы – 27,92%, заболевания желудочно-кишечного тракта – 22,08%.
Коморбідна патологія у хворих підліткового віку із легкою розумовою відсталістю
Коморбидная патология у больных подросткового возраста с легкой умственной отсталостью
Keywords: розумова відсталість; соціальна адаптація; коморбідна патологія; реабілітація; психіатрія; mental retardation; social adaptation; comorbid pathology; rehabilitation; psychiatry; умственная отсталость; социальная адаптация; коморбидная патология; реабилитация; психиатрия