Педагогічна характеристика систем оцінки техніко-тактичної майстерності кваліфікованих волейболістів - Олійник, Михайло Олександрович; Дорошенко, Едуард Юрійович; Oliinyk, М. O.; Doroshenko, E. Yu. (My University, 2017)
Мета: на підставі аналізу спеціальної літератури і власних експериментальних досліджень визначити характеристики систем оцінювання техніко-тактичної майстерності кваліфікованих волейболістів. Матеріал і методи: дослідження проведено на матеріалі збірної команди Запорізького державного медичного університету з волейболу. Використано аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури; реєстрацію, аналіз та інтерпретацію показників техніко-тактичних дій кваліфікованих волейболістів у тренувальному та змагальному процесах; педагогічні спостереження; алгоритми розрахунку кількісно-якісних показників техніко-тактичної майстерності у волейболі; методи математичної статистики. Результати: отримано дані стосовно наявності сильного статистичного взаємозв’язку між системами оцінки техніко- тактичної майстерності кваліфікованих волейболістів з урахуванням специфіки ігрового амплуа. Висновки: показано специфіку застосування різних систем оцінювання техніко-тактичної майстерності кваліфікованих волейболістів з урахуванням чинників ігрового амплуа, наголошено на методичних особливостях спеціального аналізу та інтерпретації показників техніко-тактичних дій у змагальному процесі. Purpose: on the basis of the analysis of the special literature and their own experimental studies, to determine the characteristics of the systems for assessing the technical and tactical skills of qualified volleyball players. Material & Methods: study was conducted on the basis of the material of the national team of Zaporozhye State Medical University on volleyball. Analysis and generalization of the data of scientific and methodical literature are used; registration, analysis and interpretation of indicators of technical and tactical actions of qualified volleyball players in training and competitive processes; pedagogical observations; algorithms for calculating the quantitative and qualitative indicators of technical and tactical skill in volleyball; methods of mathematical statistics. Results: data on the existence of a strong statistical relationship between the systems of assessment of technical and tactical skills of qualified volleyball players, taking into account the specificity of the game role. Conclusion: shows the specifics of the application of various systems for assessing the technical and tactical skills of qualified volleyball players, taking into account the factors of the game role, noted the methodological features of special analysis and interpretation of indicators of technical and tactical actions in the adversarial process/
Pedagogical characteristics of the systems for assessing the technical and tactical skills of qualified volleyball players
Олійник М. О. - ORCID: 0000-0003-4131-7664; Дорошенко Е. Ю. - ORCID: 0000-0001-7624-531X.
Keywords: волейбол; кваліфікація; амплуа; оцінка; майстерність; техніка; тактика; тренування; змагання; volleyball; qualification; role; evaluation; skill; technique; tactics; training; competitions